عضویت ایران در بریکس یک حرکت برد – برد است/  دلارزدایی از مهمترین فصول مشترک ایران با بریکس

نماینده مردم مسجدسلیمان در مجلس با اشاره به عضویت ایران در بریکس، گفت: با عضویت ایران در بریکس قرار نیست دلار کاملا حذف و شرایط اقتصادی به سرعت متحول شود اما حضور جمهوری اسلامی ایران در بریکس را یک حرکت برد-برد می‌دانم.

به گزارش تحریریه، علیرضا ورناصری قندعلی عضو کمیسیون انرژی در مجلس شواری اسلامی، در مورد عضویت ایران در بریکس و چگونگی دور زدن تحریم‌ها، گفت: بریکس مجموعا دربرگیرنده ۲۷ درصد از مساحت زمین و ۴۳ درصد از جمعیت جهان است، مجموعه تولید ناخالص داخلی کشورهای بریکس حدود ۳۲‌درصد از تولید ناخالص داخلی جهان است. پس با یک بررسی اجمالی مشخص می‌شود که پتانسیل اکنون بریکس از گروه 7 بیشتر است، به این معنا که گستره بازاری که ارز بریکس بتواند در آن فعالیت کند بسیار عظیم و 43 درصد از جمعیت دنیاست.

تحریم‌ها با بریکس تا حدودی کاهش می‌یابد

نماینده مردم‌ مسجدسلیمان، هفتکل، لالی و اندیکا در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بریکس جهت تقویت مبانی چند جانبه گرایی در جهان و پروسه دلارزدایی، راهکارهای متنوعی را برای ارائه وام و خدمات به کشورهای عضو اتخاذ نموده است، افزود: این تدابیر و تنوع در روش‌ها به کاستن تاثیرات تحریم‌ها طی همکاری ایران با نهادهای مالی بریکس منجر می‌شود، ایران با استفاده از بانک توسعه نوین که یک بانک چندملیتی است می‌تواند محرومیت از سوئیفت را تا حد قابل ملاحظه‌ای جبران کند، همچنین قادر خواهد شد به منابع مالی بانک توسعه نوین یا مکانیزم ذخیره احتیاطی بریکس دست یابد.

وی در ادامه یادآور شد: ایران با بهره گیری از تدابیر بانک توسعه جدید مانند ارائه وام به ارز ملی کشورهای عضو بریکس، رمز ارز و همچنین سوآپ ارزی برای ارائه خدمات به کشورهای عضو از این منابع استفاده می‌کند و با گشایش نیمی از بازارهای جهان بروی کالاها و فعالیت اقتصادی کشورمان آثار تحریم‌های ظالمانه را تا حد قابل ملاحظه‌ای کاهش می‌دهد.

دلارزدایی از مهمترین فصول مشترک ایران با بریکس خواهد بود

عضو کمیسیون انرژی در مجلس شواری اسلامی در مورد چگونگی پایان حاکمیت دلار با عضویت بریکس، یادآور شد: همانطور که تاکید شد بلوک اقتصادی بریکس جهت پایان دادن به سیطره جویی غرب بر اقتصاد جهان است و در فرآیند دلار زدایی انواع روش‌ها را برای ارائه وام و خدمات به اعضا اتخاذ کرده است که این روش‌ها می‌توانند به کاهش تاثیر تحریم‌ها در همکاری ایران با نهادهای مالی بریکس کمک کنند. در واقع دلارزدایی از مهمترین فصول مشترک ایران با بریکس خواهد بود زیرا جمهوری اسلامی ایران هم مانند بسیاری از کشورهای دیگر از یکجانبه گرایی اقتصادی دلار آمریکا متضرر شده است.

اعضای بریکس از قدرت‌های عظیم اقتصادی هستند

ورناصری در ادامه تصریح کرد: اغلب اعضای بریکس از قدرت‌های عظیم اقتصادی در منطقه خود محسوب شده و مالک حجمی انبوه از مواد اولیه، انرژی، گندم و تکنولوژی هستند؛ لذا طبق پیش بینی‌ها بسیاری از کشورها باید تجارت با آنها و با ارز آنها را بپذیرند چنانچه برخی از اعضاء هم در اجلاس بریکس اعلام داشتند که با استفاده از مکانیسم‌های مؤثر برای تسویه حساب‌های متقابل و کنترل پولی و مالی، روند دلارزدایی از تعاملات اقتصادی اعضا رو به افزایش است تا حدی که طی سال گذشته سهم دلار در معاملات صادرات و واردات در بریکس به ۲۸.۷ تقلیل یافته است.

این نماینده مردم در مجلس یازدهم در ادامه یادآور شد: بر اساس ارزیابی‌ اعضا، سهم بریکس از تولید داخلی ناخالص جهانی تا سال ۲۰۳۰ میلادی از ۵۰ درصد عبور خواهد کرد، با توجه به تمایل بسیاری از کشورها جهت اتصال به بریکس تحقق این ارزیابی‌ها بسیار محتمل است، لذا هر چند تحقق اهداف تجاری - اقتصادی بریکس دشوار خواهد بود اما با بررسی توانمندی‌های اعضا و تمایل جهانیان به رهایی از اقتصاد ناایمن یکجانبه گرایی است، جهان به سوی تحولات عظیم همه جانبه از جمله تحولات اقتصادی گام برمی‌دارد. دلارزدایی هم به عنوان یکی از این تحولات ضروری، هر چند تدریجی و با دشواری، اما محقق خواهد شد .

بریکس معجزه نمی‌کند اما یک حرکت برد-برد است

ورناصری با بیان اینکه باید واقع بینانه به مسئله بریکس نگاه کرد، بنا نیست بریکس معجزه بیافریند و کاملا دلار را حذف کند، گفت: با عضویت ایران در بریکس قرار نیست دلار کاملا حذف و شرایط اقتصادی ما به سرعت متحول شود بلکه این امر پروسه‌ای طولانی خواهد بود، اما با این سازوکار نوین تجاری به دلیل پتانسیل‌های کشورمان خوش بین هستم و تایید حضور جمهوری اسلامی ایران در بریکس را یک حرکت برد-برد می‌دانم.

وی در ادامه اظهار داشت: امتیازهای اقتصادی ایران در منطقه و فرامنطقه، منابع متنوع و چشمگیر انرژی و امکان انتقال آن به بازارهای جهانی، تنها بخشی از تاثیرات ایران در منطقه و جهان است، ایران علاوه بر نقش آفرینی در تنش زدایی منطقه‌ای، در حوزه‌های غیر نفتی متعددی هم اهمیت استراتژیک دارد برای مثال ایران اخیرا به جمع کشورهای لیتیومی هم پیوست، نخستین ‌بار ذخایر لیتیوم در همدان کشف شد که گواهی کشف از وزارت صنعت، معدن و تجارت حکایت از ۸.۵ میلیون تن خاک حاوی لیتیوم بوده است.

مبادلات اقتصادی نیازمند بریکس هستند

این نماینده مردم در مجلس یازدهم با تاکید بر اینکه پروژه های کمربندی مواصلاتی بزرگ و طرح ایجاد کریدور بین المللی شمال به جنوب از طریق ایران در دست بررسی است، اظهار کرد: با اتمام این طرح‌ها که مورد نیاز مبادلات اقتصادی بریکس است و با تحقق این ترانزیت سنگین اقتصادی و تبدیل کشورمان به شاهراه اقتصادی جهان، تصمیم غرب برای کشاندن ایران به بن بست اقتصادی بلا اثر خواهد شد، همچنین طی روند ظالمانه تحریم‌ها، ایران ائتلاف تجاری-اقتصادی یا روابط مالی با غرب نداشته است.

وی در ادامه اظهار داشت: بریکس با افزایش تجارت، افزایش گسترش روابط بین المللی ایران، تامین منابع ارزی برای کشور، افزایش منابع درآمدی برای تولید و عبور از برجام، فرصت تحول آفرین برای ما در اتصال با قدرت‌های نوظهور و اقتصاد ترکیبی است. البته تحقق این روند، به سادگی و یا کوتاه مدت نخواهد بود مخصوصا که تبدیل ارز بریکس به عنوان واحد پول مشترک چند کشور، به زمان و اجرای هماهنگی‌های گسترده‌ایی نیاز خواهد داشت.

هر کدام از کشورهای بریکس مزیتی راهبردی در اقتصاد جهانی دارند

عضو کمیسیون انرژی در مجلس شورای اسلامی، در مورد محوریت اهمیت ایران در بریکس از حیث تامین انرژی پایدار، گفت: انرژی به عنوان یک متغیر ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک، جایگاهی مهم در نظام‌‍‌های بین الملل از جمله بریکس دارد، هر کدام از کشورهای بریکس هم مزیتی راهبردی در اقتصاد جهانی دارند، ظرفیت موقعیت جغرافیایی و منابع انرژی ایران نیز برای بریکس حیاتی است.

وی در ادامه تصریح کرد: موقعیت جغرافیایی و مزیت‌های ایران از نظر دسترسی به منابع گازی برای تولید برق، تعدد شرکت‌های نیروگاه‌ ساز، گستردگی شبکه صادرات برق، مجاورت با ۱۵ کشور درمنطقه، رشد علم و تجارب نیروی انسانی کار آزموده، جایگاه ممتازی دارد و می‌تواند با مکانیزم‌های مختلف همسو با سیاست‌های بریکس در زمینه انرژی از طریق هماهنگی راهبردهای سیاسی، ارتقاء تجارت انرژی، سرمایه‌ گذاری، ترویج پژوهش و تعاملات جهت توسعه و استقرار فناوری‌های پیشرفته مشارکت نماید.

ورناصری در در گفت‌و گو با خانه ملت تصریح کرد: ایران با اتکا به موقعیت ژئواستراتژیک خود می‌تواند در تحقق اهداف مشترک بریکس در زمینه پیشرفت سیستم‌های انتقال انرژی، تسهیل و پیشبرد پروژه‌های مشترک، گسترش تجارت کالاهای مرتبط با حوزه انرژی، ارتقاء منافع اعضاء بریکس در مجامع بین‌المللی و ایجاد شرایط مطلوب جهت توسعه سرمایه گذاری‌های متقابل، نقش آفرینی نموده و شریکی پایدار و قابل اتکا برای اتصال بریکس به گلوگاه‌های حیاتی انرژی و بازارهای بزرگ اقتصاد جهانی شود.

پایان/

۴ شهریور ۱۴۰۲ - ۲۲:۰۰
کد خبر: 27150

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 15 =